Innerlijke communicatie laat je groeien
Hoe je gedachten je lichaam beïnvloeden: De kracht van innerlijke communicatie
Wanneer je jong bent, ontwikkel je onbewust manieren om de liefde en aandacht te krijgen die je nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van pleaser-gedrag naar je ouders. Later in het leven kan dit patroon zich ontwikkelen tot een manier om met stress om te gaan, en het wordt opgeslagen in je onbewuste, samen met de bijbehorende ervaringen. Deze strategieën worden copingstijlen genoemd. Hierdoor kun je gevoelig worden voor de werking van symbolen, die ons zonder dat we het weten herinneren aan verdrongen gevoelens uit het verleden. Je brein krijgt dan als het ware de verkeerde informatie.
Wanneer zo’n symbool opduikt, wordt je alarmsysteem geactiveerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een bepaalde situatie je aan iets uit het verleden doet denken. In mijn eigen jeugd heb ik niet geleerd hoe ik mijn gevoelens en ervaringen in woorden kon uitdrukken. Dit leidde ertoe dat ik op latere leeftijd in paniek raakte wanneer ik een symbool waarnam dat me aan die onverwerkte gevoelens herinnerde.
Door de jaren heen ben ik me steeds bewuster geworden van het belang van innerlijke communicatie. Dit is het vermogen om te benoemen wat je voelt en ervaart met passende woorden. Toen ik begreep hoe belangrijk innerlijke communicatie is voor de reactie van je lichaam, begon ik mijn gevoelens beter te verwoorden. Dit leidde ertoe dat mijn lichamelijke reacties veranderden.
De kracht van innerlijke communicatie
Door mijn eigen ervaringen ben ik ook aandachtiger gaan kijken naar de signalen van anderen en de woorden die zij gebruiken. Zijn de woorden die iemand zegt wel echt congruent met wat ze voelen? Wat ervaar je, wat voel je in je lichaam, en welke woorden gebruik je om dat te uiten? Dit proces kan enorm ondersteund worden door hypnotherapie. Hypnotherapie helpt je inzicht te krijgen in oude pijn, gevoelens te uiten en transformatie te bewerkstelligen. Zo kunnen oude gedragingen en patronen in je dagelijks leven worden veranderd. Je bewust worden van je innerlijke communicatie is hierbij cruciaal.
Hypnotherapie helpt je om tijdens sessies in trance oude gevoelens en emoties te ervaren, deze te benoemen, en te transformeren. Je kunt vervolgens een toekomstige situatie visualiseren waarin je de verandering daadwerkelijk ervaart. Thuis kun je aan de slag door jezelf af te vragen wat je voelt en contact te maken met je innerlijk kind. Waar voel je dit in je lichaam? Welke gedachten komen erbij op? Door afstand te nemen van je gedachten kun je letterlijk “scannen” wat er van binnen gebeurt (van Staveren, 2011) en dit in woorden vatten. Zo geef je je brein de juiste informatie en kan het op de juiste manier reageren.
Emotionele geletterdheid
Emotioneel geletterd zijn betekent dat je in staat bent om emoties op de juiste manier te benoemen en te interpreteren. Zoals Bergsma (2019) zegt: “Je interpreteert de situatie passend, waardoor je brein de juiste instructie krijgt.” Dit geeft sturing aan je lichaam en bepaalt hoe je op situaties reageert. Hoeveel stress is er nodig? Moet het hele alarmsysteem afgaan of is alertheid voldoende?
Emotionele geletterdheid helpt je om lichaamssignalen beter te herkennen en om de juiste emotiewoorden te gebruiken. Wanneer je je bewust wordt van je emotionele geletterdheid, kun je dit ook doorgeven aan anderen, zoals je kinderen. Door te benoemen wat je voelt, creëer je heldere communicatie en help je je kind te leren welke woorden het kan gebruiken om zijn of haar gevoelens uit te drukken.
Voor kinderen is het essentieel dat ze emotiewoorden en (subtiele) begrippen leren, wat vaak door ouders moet worden begeleid. Als dit niet gebeurd is, kan emotionele geletterdheid alsnog aangeleerd worden. In de interactie tussen ouder en kind zorgt emotionele geletterdheid voor duidelijke communicatie en een heldere blik op de situatie. Dit zie ik terug bij cliënten zoals Lucy, Ivana, Luna en Helena. Oude ervaringen hebben bij hen onbewuste copingstrategieën gecreëerd, waardoor het lastig was om hun werkelijke gevoelens te ervaren. Hypnotherapie kan hen helpen om deze gevoelens te herkennen en te uiten.
Praten met je kind over wat er gebeurt
Het benoemen van wat je doet en ziet, is essentieel voor de taalontwikkeling van een kind (Nossert & Verderhaegen, 2003). Hierdoor leert het kind niet alleen nieuwe woorden, maar wordt de wereld voorspelbaar en veilig. Dit draagt bij aan zowel de emotionele geletterdheid als de hechting van het kind.
Het is belangrijk om je bewust te zijn van je non-verbale communicatie. Als je bijvoorbeeld gestrest bent, maar probeert een vrolijk gesprek met je kind te voeren, zal je kind je stress voelen en daarop reageren. Je gevoel beïnvloedt het kind, en het kind spiegelt dit gedrag. Het benoemen van emoties kan daarbij helpen, bijvoorbeeld door te zeggen: “Je vindt dit autootje zo mooi en je wordt boos omdat je het niet mag hebben.” Dit geeft het kind ruimte om zijn emoties te uiten, zich gehoord te voelen en zichzelf te zijn.
Als je dit soort communicatie als ouder goed beheerst, leert het kind om zijn of haar emoties op latere leeftijd te herkennen en te verwoorden. Heb je deze vaardigheden niet meegekregen in je eigen jeugd? Dan is het nooit te laat om emotionele geletterdheid te leren, met behulp van hypnotherapie en psychosociale therapie.
Innerlijke communicatie en zwangerschap
Ook tijdens de zwangerschap is innerlijke communicatie van groot belang, zowel voor de moeder als voor het ongeboren kind. De emotionele en fysieke toestand van de moeder heeft namelijk invloed op het baby’s welzijn. Hoe beter de moeder in staat is om haar gevoelens en gedachten te herkennen, te begrijpen en te uiten, hoe rustiger haar lichaam kan reageren op stress en spanning. Dit kan niet alleen helpen om de zwangerschap te vergemakkelijken, maar ook bijdragen aan een gezondere verbinding tussen moeder en kind. Hypnotherapie kan hierbij ondersteuning bieden door de moeder te helpen haar innerlijke communicatie te verbeteren, angsten of stress te verminderen en de verbinding met haar lichaam en het ongeboren kind te versterken
Bronnen:
Nossent S, Vanderhaegen O. Werken met baby’s in een groep. B.V. Uitgeverij SWP. ISBN 9789085600558
Kuipers, P. Eerste hulp bij hechting. Boom uitgevers Amsterdam 2015. ISBN 9789058982834
Bergsma, E. Het hoog sensitieve brein. Booklight 2019. ISBN 9789492595126
van Staveren, A. Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid. Elikser B.V. Uitgeverij 2011. ISBN 9789089543196